آيا وايتكس مي تواند در روزهاي كرونايي خطرناك باشد؟
در اين روزهاي شيوع كرونا ويروس 2019 و با كم شدن مواد ضدعفوني كننده كه هم دلايل غير انساني احتكار در آن دخيل بودند و هم تقاضاي غير معمول شرايط عادي و نداشتن امكانات لازم، مردم از هر وسيله اي براي ضدعفوني سطوح و دست هاي خود استفاده مي كنند كه يكي از اين موارد پر خطر، وايتكس است.
در اين مقاله به سراغ اظهارات دكتر حسن اكبري متخصص آسيب شناسي و متخصص طب ايراني مي رويم تا همراه با گفته هاي ايشان در مورد استفاده از وايتكس و عوارض آن، اطلاعات كامل و علمي را در اختيار شما همراهان عزيز مجله پزشكي قرار دهيم.
به عقيده دكتر اكبري اولين دستگاه بدن كه در مقابل ويروس هاي مهاجم از جمله كرونا ويروس 2019 واكنش نشان مي دهد، سيستم ايمني بدن است و مي توان آن را نخستين سد دفاعي بدن ناميد.
چرا استفاده از وايتكس؟
وي ادامه داد: در شرايطي كه يكي از راه هاي مهم انتقالي كرونا ويروس 2019، سطوح هستند، تعجب ندارد كه مردم به سمت مواد ضدعفوني كننده كشيده شوند و فقط با شنيدن نام آنها به هر ميزان و شكلي كه بخواهند از آن استفاده كنند. اين روزها با شيوه اشتباه مصرف مواد ضدعفوني كننده نگراني بزرگ و جديدي در رابطه با سلامت افراد جامعه در حال شكل گيري است.
دكتر اكبري اظهار داشت كه با توجه به اعلام سازمان جهاني بهداشت (WHO) در خصوص ماندگاري كرونا ويروس بر روي سطوح و ضدعفوني كردن مداوم دستگيره ها، سينك ظرفشويي، سراميك و كف، سرويس هاي بهداشتي، حمام و...با مواد ضدعفوني كننده كلر دار از جمله وايتكس، مردم به سمت اين ماده كشيده شدند چون هم در دسترس تر بود و هم با احتكار كمتري در اين زمينه رو به رو بوديم و هم قيمت مناسب تري را دارد.
اثر وايتكس بر روي ريه
دكتر اكبري در مورد عوارض وايتكس بر روي ريه ها اينگونه توضيح دادند: وايتكس يك محلول كلردار است. در اصل اين ماده با نام جهاني آب ژاول يا هيپوكلريت سديم شناخته مي شود كه در زبان فارسي و در ايران آن را به نام وايتكس كه در اصل يك برند است، مي شناسند.
آب ژاول يك مادهي سمي است. رنگ آن زرد مايل به سفيد است كه بوي بسيار تندي دارد و قابل نوشيدن نيست. آب ژاول يا همان وايتكس بعلت آزاد كردن كلر، خاصيت ضدعفوني كننده دارد. آب ژاول يا وايتكس را مي توان يك ماده ضدعفوني كننده قوي و موثر نام برد كه بعلت داشتن سديم هيپوكلوريت در آن، اثر خوبي در نابودي ويروس هايي چون كرونا ويروس و آنفولانزا، قارچ و باكتري دارد.
نكته: وايتكس تقطيرشده خانگي در عرض 10 تا 60 دقيقه ضدعفوني مي كند.
دكتر اكبري براي نشان دادن صدمات ناشي از وايتكس مي گويد: اگر شما نيم ليتر آب ژاول يا وايتكس را در يك محيط بسته مانند حمام مورد استفاده قرار بدهيد، پس از نيم ساعت اگر در همان محيط بمانيد و داراي ريه هاي سالمي هم باشيد، صدمات جبران ناپذيري به ريه شما وارد مي شود كه حتي مي تواند شما را تا بيهوشي هم بكشاند.
شباهت كرونا و وايتكس!
به گفته دكتر اكبري ويروس كرونا 2019 هنگامي كه به ريه وارد مي شود در همان ابتدا به لوب تحتاني و همچنين مياني ريه يك صدمه حدودا 20 درصدي وارد كرده و به اين ميزان ريه را درگير خود مي كند.
اگر بيمار كرونايي را در محلي قرار دهيد كه مرتب با وايتكس ضدعفوني مي شود و بيمار در ارتباط مداوم با اين محلول ضدعفوني كننده قرار بگيرد مي تواند صدماتي به شدت بيشتر از كرونا ويروس بر ريه هاي بيمار بر جاي گذاشته و در نتيجه ميزان كشندگي محلول هاي ضدعفوني كلردار به مراتب بيشتر از كرونا ويروس 2019 است! هنگامي كه مردم از مواد ضدعفوني كلردار استفاده مي كنند در حقيقت باعث تضعيف سيستم ايمني بدن خود شده و در صورت ابتلا صدمات را چند برابر تجربه خواهند كرد.
دكتر اكبري براي توضيح بيشتر گفتند كه در جنگ جهاني اول به دست آلماني ها اولين سلاح شيميايي از گاز كلر ساخته شد و با اين سلاح جمعيتي بالاي 5 هزار نفر را از بين بردند. گاز كلر بسيار سمي است و نبايد مخصوصا در اتاق بيمار كرونايي از آن استفاده شود.
راهكار چيست؟
دكتر اكبري در مورد جايگزين هاي بهتر مي گويد: مي توان از مواد ارگانيك براي ضدعفوني استفاده كرد. بطور مثال محلول آب و نمك ارگانيك غليظ و يا سركه هم مي توانند كرونا ويروس را نابود كنند و صدماتي مانند محلول هاي كلر دار را هم ندارند.
اين متخصص در ادامه توصيه مي كند: بهتر است براي ضدعفوني معابر، بيمارستان ها، لوازم شخصي بيمار كرونايي، حمام و سينك و ديگر بخش هاي منزل، از محلول غليظ شده آب و نمك ارگانيك استفاده كنند تا پس از فروكش كردن بيماري كرونا ويروس 2019 با موج جديدي از صدمات ريوي رو به رو نشويم.
تغذيه و كرونا
به عقيده دكتر اكبري در نبرد با كرونا ويروس سيستم ايمني بدن از اهميت ويژه اي برخوردار است. سيستم ايمني بدن چند لايه دفاعي دارد و اولين سپر ايمني آن بيگانه خوارها يا همان ماكروفاژها هستند. اين سلول ها با صرف انرژي خيلي بالايي كار مي كنند. و به دنبال آنها فعال سازي لنفوسيت هاي T وB كه بطور تخصصي تر به مبارزه با ويروس ها و مهاجم هاي خارجي مي پردازند.
در نتيجه برنامه غذايي و ميزان انرژي كه به بدن مي رسد مي تواند اثر مستقيمي بر ضعف يا قدرت سيستم ايمني بدن داشته باشد. به گفته دكتر اكبري مواد نگهدارنده يك مشكل اساسي در تغذيه مردم جامعه است. مانند نان هاي بدون سبوس و آب هاي تصفيه كلردار و خميردندان هاي حاوي فلوئور سمي و... تمام اين موارد مي تواند سيستم ايمني بدن را ضعيف كرده و خطر كرونا ويروس را چند برابر كند.
حرف آخر
استنشاق مواد ضدعفوني كننده كلردار مي تواند شش ها را سفيد كرده و با صدمه رساندن به آنها تنفس را براي شما سخت كند. اين فرايند به همراه تب و لرز اتفاق مي افتد.
بهتر است براي ضدعفوني كردن مكان هايي كه به مدت زياد در آن قرار داريد از مواد كلردار استفاده نكنيد كه گاز ساطح از آن مي تواند بسيار كشنده باشد. وايتكس مي تواند به پوست شما هم آسيب برساند و در مدت زمان كوتاهي ريه و شش هاي شما را دچار مشكل كند و حتي باعث مرگ شود.