هنگامي كه آدامس را قورت مي دهيم، چه اتفاقي در بدن ما ميافتد؟
شايد شما هم از آن دسته افرادي باشيد كه نمي توانيد آدامس را در دهان خود نگه داشته و ناخودآگاه آن را قورت مي دهيد و هميشه نگران اين هستيد كه يك روزي آدامسهايي را كه قورت دادهايد، بهصورت تودهاي در بدن شما درآيد! از بچگي در مورد قورت دادن آدامس، اطلاعاتي را بهصورت غيرعلمي به ما دادهاند و همين اطلاعات، ممكن است باعث نگرانيهاي زياد ما شود. ما در اين مقاله ميخواهيم در مورد آدامس و قورت دادن آن با شما همراهان عزيز مجله پزشكي صحبت كنيم و با دلايل علمي به شما بگوييم كه با قورت دادن آدامس، چه اتفاقي در بدن شما ميافتد.
آدامس پس از قورت دادن، چه مي شود؟
توصيه پزشكان بر اين است كه آدامس خود را قورت ندهيد اما اگر بطور اتفاقي اين كار را انجام داديد، نگران نباشيد آدامس جزء مواد غذايي است كه بدن قادر به هضم كردن آن نيست و مانند پلاستيك يا مواد ديگر، به همان صورتي كه آن را قورت داده ايد، به همان شكل هم آن را دفع مي كنيد.
آدامس از دهان وارد دستگاه گوارش شما شده و تا انتها به همان صورت باقي ميماند. آنزيمهايي كه در بدن براي هضم مواد غذايي ترشح مي شوند، هيچكدام قادر به هضم كردن و تجزيه آدامس نيستند و هنگامي كه يك ماده در بدن تجزيه نشود، نمي تواند آسيبي را به بدن برساند مگر اينكه بخاطر شكل يا حجمي كه دارد، اختلالي در گوارش ايجاد كند.
چه هنگام به پزشك مراجعه كنيم؟
عده اي ممكن است بعلت باورهاي اشتباه به محض قورت دادن آدامس توسط كودكان، مضطرب شده و ندانند كه آيا نياز است به پزشك مراجعه كنند يا خير. همان طور كه اشاره كرديم، آدامس بدون تغيير و بعد از گذشت ۴۰ ساعت، دفع مي شود درنتيجه نيازي نيست براي بلعيدن يك آدامس، به پزشك مراجعه كنيد.
البته اگر آدامس شما همراه با شيء ديگري باشد و اشتباهاً آن را ببلعيد يا اينكه تكه خيلي بزرگي باشد، ممكن است براي شما مشكل ساز شود و حتي مواردي بوده كه نياز به جراحي مجراي گوارش پيدا كردهاند. هنگامي كه مسير گوارش شما دچار انسداد شود بايد به پزشك مراجعه كنيد و نشانه هاي انسداد مي توانند موارد زير باشند:
-
درد شكمي
-
يبوست
-
بالا آوردن يا حالت تهوع
هنگامي كه با قورت دادن آدامس علائم بالا را هم مشاهده كرديد، حتماً بايد به پزشك مراجعه كنيد.
تركيبات آدامس
در ابتداي ساخت آدامس، آن را از صمغ درخت ساپوديلا تهيه ميكردند كه اين درخت بومي آمريكاي مركزي بود. به صمغ اين درخت چيكل گفته ميشود. در قديم از چيكل به همراه طعم دهندهها آدامس ساخته مي شد. كمكم صنعت آدامس هم مانند موارد ديگر پيشرفت كرد و امروزه آدامسها از پايه آدامس، ساخته ميشوند.
پايه آدامس شامل صمغ پليمرها و نرمكنندههاي خوراكي، شيرين كنندهها، طعم دهندهها، رنگها و مواد نگهدارنده هستند و اصولاً روكش آنها كمي سختتر و از جنس كربوهيدرات شيرينكننده است و جاي شكر را ميتواند در آدامس بگيرد. البته جالب است بدانيد كه ميزان استفاده از اين مواد و تركيبات آن هميشه توسط سازندگان آدامس، محرمانه ميماند و هركدام از آنها به گونهاي ازين تركيبات استفاده ميكنند و طعمهاي مختلفي و كيف هاي متفاوتي را بوجود مي آورند.
آدامس و سلامت كودكان
شايد بارها شنيدهايد كه ميگويند به كودكان آدامس ندهيد، اما درحقيقت جويدن تنهايي آدامس، براي سلامت كودكان مشكل حادي را ايجاد نميكند البته متخصصين تغذيه عقيده دارند كه شيرينكنندههاي مصنوعي كه در آدامس استفاده ميشود، براي تغذيه كودكان مناسب نيست اما شيريني آدامس را نميتوان مانند شكلاتها، بسيار مضر دانست. البته بايد زماني به كودك خود اجازه استفاده از آدامس را بدهيد، كه مطمئن باشيد پس از جويدن آدامس را قورت نميدهد.
آدامسي كه توسط كودك هم قورت داده شود، همانند بزرگسالان پس از گذشت ساعتهاي مشخصي، دفع ميشود. اما اگر كودك چند آدامس را با هم قورت دهد و يا شيء چسبيده با آن را ببلعد مي تواند باعث انسداد در دستگاه گوارش شود. افراد زيادي بر اين باورند كه جويدن آدامس ميتواند باعث پوسيدگي دندانها شود، اين در صورتي درست است كه در آدامس از قندهايي معمولي استفاده شود اما توليدكنندگان آدامس اصولا از شيرين كننده هاي سوربيتول، زايليتول، ايزومالت و مالتيدول، استفاده ميكنند كه به اسيد تبديل نشده و درنتيجه محيط مناسبي را براي پوسيدگي دندانها ايجاد نميكنند.
از طرف ديگر هم با جويدن آدامس، بزاق دهان ترشح ميشود كه وجود بزاق دهاني خود ميتواند به سلامت دندانها كمك كند و همچنين ميتواند بوي بد دهان را بگيرد. بزاق دهان حاوي يونهاي كربنات هيدرون است كه نوعي قلياي ضعيف به حساب مي آيد و باعث كاهش اسيدهاي پلاك در دهان مي شود. همچنين بزاق حاوي مواد معدني نظير كلسيم، فسفات و فلورايد است (مواد تشكيل دهنده ميناي دندان) كه در ترميم زودهنگام پوسيدگي ها و افزايش استحكام ميناي دندان ها موثر ميباشد.