چگونه ميتوان اين ماده غذايي سفرههاي افطار را ضدعفوني كرد؟
با شيوع كرونا ويروس، ضد عفوني كردن مواد غذايي از اهميت ويژهاي برخوردار شده است و با توصيه هاي سازمان جهاني بهداشت (WHO)، دستورالعمل هاي ضدعفوني كردن سطوح و مواد مختلف، منتشر شده و از راه هاي مختلف به دست مردم دنيا رسيده است. در ايران هم مانند ساير كشورها، عده زيادي سعي دارند اين دستورالعمل ها را مد نظر قرار داده و آن ها را رعايت كنند.
در ماه مبارك رمضان، مي توان در سفره هاي سحري و افطاري، خرما را مشاهده كرد كه با خواص زيادي كه دارد و همچنين توصيههاي فراواني كه بر مصرف آن مي شود، بين خانوادههاي ايراني از محبوبيت ويژهاي برخوردار است. حال با توجه به شيوع كرونا ويروس، اين سؤال پيش ميآيد كه چگونه ميتوان خرما را ضدعفوني كرد و آيا مصرف آن در روزهاي ماه مبارك رمضان درست است يا خير؟ ازآنجاييكه اين سوال براي بسياري از خانوادهها پيش آمده و آن را مطرح كردهاند، تيم تخصصي مجله پزشكي، تصميم گرفت تا در اين مقاله براي شما همراهان عزيز مجله پزشكي، در مورد خرما، خواص آن و نحوه ضدعفوني كردن آن، توضيحات كافي را بيان كند.
خرما و كرونا
همان طور كه ميدانيد يكي از دلايل خطرناك شدن و همهگيري كرونا ويروس، اين است كه بر روي سطوح ماندگاري بالايي دارد. مواد غذايي كه داراي پوست سفت و غيرقابل نفوذي هستند را مي توان به راحتي ضدعفوني كرد. مانند ميوههايي چون پرتقال و سيب. خوردن بعضي از مواد هم در دوران شيوع كرونا ويروس از طرف متخصصين منع مصرف پيدا كردند مانند شيرينيهاي خامهاي. حال ميخواهيم ببينيم در مورد خرما چه بايد انجام دهيم. خرما هم مانند تمام ميوههاي ديگري كه وارد خانه ميشوند، چه با كرونا ويروس و چه غير از آن، قبل از مصرف بايد شسته شوند. البته خرما در زمان كرونا ويروس منع مصرف ندارد اما با رعايت نكات بهداشتي.
راه هاي آلوده شدن خرما
خرما بر روي نخل: نخل ها، اين درختان بزرگ، مي توانند به راحتي آلوده شوند. توسط پرندگان و فضولات آنها، توسط گردو خاك و غبارهاي موجود در هوا كه در شهرهاي جنوبي ايران بسيار ديده مي شوند و توسط حشرات موذي. درنتيجه خرماها قبل از اينكه چيده شوند، ميتوانند آلوده شوند.
مرحله چيدن خرما: هنگام چيده شدن خرما، اينكار توسط كارگران و با دست انجام مي شود. ممكن است فردي كه مشغول چيدن خرما است به يك بيماري ويروسي مبتلا باشد مانند كرونا ويروس كه ميتواند بهراحتي ويروس را به خرما منتقل كند.
بسته بندي: حال تصور كنيد كه مراحل بستهبندي خرما هم بهصورت دستي و سنتي انجام گيرد. در اين صورت خرما از سه مرحله با امكان آلودگي زياد مي گذرد تا به دست شما برسد.
بهتر است در طول اپيدمي كرونا ويروس، تا ميتوانيد از خريدن خرماهاي فلهاي خودداري كنيد و اگر هم خرماي فلهاي تهيه كرديد، حتماً آن را شستشو دهيد. البته هنگاميكه خرما وارد كارخانه ميشود، قضيه بهتر ميشود و ميتوان به آن با ديد مثبتتري نگاه كرد كه در ادامه درمورد آن خواهيم گفت.
ضدعفوني كردن خرما
هنگاميكه خرما خريداري مي شود، آن را داخل يك ظرف دردار قرار داده و به يخچال منتقل كنيد و براي مصرف كردن هم ابتدا آن را با آب شسته و پوست آن را بكنيد. يك روش مطمئنتر هم اين است كه خرمايي را كه خريده ايد، به مدت سه روز استفاده نكرده و آن را كنار بگذاريد و سپس به داخل خانه بياوريد.
عدهاي با شيوع كرونا ويروس، دچار وسواسي افراطي شده اند و هر چيزي را كه ميخواهند استفاده كنند، حتماً با مواد ضدعفوني كننده كه حاوي الكل يا كلر هستند، ضدعفوني مي كنند و اين موضوع ميتواند خودش يك مسئله خطرساز باشد. اينكه شما همراه با مواد غذايي، كلر را وارد بدن خود كنيد بسيار جاي نگراني دارد.
خرما جزو موادي است كه نميتوان آن را با مواد ضدعفوني كننده الكلي يا كلردار، شستشو دهيد. زيرا خرما يكي از مواد غذايي است كه براحتي بوي مواد ديگر را به خود جذب ميكند و با جذب بوي مواد شوينده، ديگر قابل خوردن نمي باشد. بجز اين مواد شوينده به راحتي مي توانند قبل از كندن پوست خرما، به بافت داخلي آن نفوذ كنند و ديگر براي شما يك ماده غذاي سالم نباشد.
راه ديگري كه ميتوانيم براي ضدعفوني كردن خرما پيشنهاد بدهيم، اين است كه پوست آن را كنده و داخل فر يا قابلمه، به مدت كوتاهي حرارت دهيد البته به گونه اي كه خرما نسوزد و خواص خود را از دست ندهد. خرماهاي خشك را هم ميتوانيد در همين شرايط با كمي مرطوب كردن، داخل فر ضدعفوني كنيد.
خرماهاي توليدشده در كارخانه
تمام مواردي كه گفتيم مربوط به خرماهاي فله اي بود كه به صورت سنتي بسته بندي مي شوند. حال ببينيم در مورد خرماهايي كه داخل كارخانه تهيه ميشوند و با وكيوم هاي غير قابل نفوذ، در اختيار ما قرار ميگيرند، چه بايد بكنيم؟ بايد بگوييم اگر خرماي تهيه شده محصول كارخانهاي با مجوز بهداشت و برند معتبري باشد، هيچ جاي نگراني وجود ندارد.
كارخانههاي معتبري كه مجوز بهداشت دارند، يك مسئول فني دارند كه زير نظر او تمامي مراحل بهداشتي طي ميشود. در كارخانه، خرماها ابتدا بهصورت اوليه يك مرحله شستشو را ميگذرانند و بعد از آن خرماهايي كه جدا شدهاند، ضدعفوني ميشوند و به آنها پرتو و اشعه تابانده ميشود كه بعد از اين مرحله، ميكروبها ديگر نميتوانند فعاليت داشته باشند و همچنين براي نابودي ويروس كرونا هم ميتواند بسيار مناسب باشد. خرماهاي كارخانه اي را نيازي نيست حرارت دهيد اما مي توانيد براي احتياط بيشتر، آن ها را با آب شسته و موقع مصرف، پوستشان را بكنيد.
خواص خرما
خرما خواص بسيار زيادي دارد كه با بررسي آنها ميتوان گفت وجود اين ماده غذايي مخصوصا در روزهاي روزه داري، لازم و ضروري است. ما در اينجا به بررسي چند خاصيت خرما مي پردازيم:
-
خرما ميتواند با فيبري كه دارد، از يبوست جلوگيري كند و مدفوع شما را نرم كند.
-
خرما ميزان قابلتوجهي آنتياكسيدان دارد كه براي سلامت قلب بسيار مفيد است.
-
خرما داراي مواد مغذي چون منيزيم، منگنز، مس و سلنيوم است كه همه اين مواد براي سلامت استخوانها بسيار مفيد و لازم است.
-
پتاسيم موجود در خرما ميتواند فشارخون را پايين بياورد.
-
هنگامي كه پتاسيم در بدن كاهش پيدا كند، امكان ابتلا به سنگ كليه بيشتر ميشود و خرما با ميزان پتاسيمي كه ميتواند به بدن برساند جلوي اين خطر را ميگيرد.
-
مطالعات زيادي نشان نشان دادهاست كه مرداني كه از خرما استفاده مي كنند، توانايي جنسي بيشتري نسبت به مردان ديگر دارند.
-
خرما ميتواند استرس را پايين بياورد.
-
خرما براي جلوگيري از آلزايمر اثرات مثبتي دارد و نشان داده كه ميتواند جلوي التهابات مغزي را بگيرد.
-
يكي از دلايل شبكوري، كمبود ويتامين A در بدن است كه خرما ميتواند يك درمان براي كمبود ويتامين A باشد.
-
خرما حاوي مقدار زيادي آهن است و يكي از موادي كه براي افزايش رشد مو و همچنين اكسيژنرساني به مو بسيار مورد نياز است وجود آهن است.
-
خرما ميتواند به شما احساس سيري بدهد و جلوي اشتهاي كاذب شما را بگيرد.