آيا مادري مبتلا HIV به مي تواند به كودك خود شير بدهد؟
طبق گزارشي كه از وزارت بهداشت تهيه كرده ايم در اين مقاله مي خواهيم شما را با چگونگي شيردهي مادران مبتلا به HIV يا همان ايدز به كودكانشان، آشنا كنيم. رئيس اداره وزارت بهداشت به صورت كامل شرح دادند كه چگونه مي توان از انتقال ويروس HIV به فرزند هنگام شيردهي جلوگيري كرد. دكتر عباس صداقت گفتند همانطور كه مي دانيد ويروس HIV متاسفانه امروزه مادران زيادي را مبتلا كرده است و يكي از دغدغه هاي موجود، پيشگيري از انتقال اين بيماري به نوزاد هنگام شيردهي است.
كشورهاي زيادي در اجلاس هاي سازمان ملل هم پيمان شده اند كه تمامي توانايي و امكانات خود را بكار برند تا انتقال HIV از مادر به جنين و كودك منتقل نشود.
مراحل. انتقال HIV از مادر به نوزاد
به گفته دكتر عباس صداقت انتقال HIV در سه مرحله رخ مي دهد:
-
در دوران بارداري
-
در هنگام زايمان
-
در دوران شيردهي
زناني كه همسراني با رفتارهاي پرخطر دارند، يا تحت شرايط كاري در معرض مبتلا شدن به HIV قرار دارند، مانند افراد تزريقي، افرادي كه مدت ها در زندان بوده اند، افرادي كه رابطه هاي پرخطر جنسي دارند و پرسنل بيمارستاني در اتاق عمل، آزمايشگاه هاي تشخيص اعتياد و... بهتر است قبل از بارداري و حتي تصميم گرفتن به بارداري، حتماً تحت مشاوره و آزمايش قرار بگيرند و پس از انجام تست هاي مشخص، با همراهي مشاور مربوطه اقدام به بارداري نمايند.
اگر مادري باردار است و تحت شرايطي احساس مي كند به بيماري HIV مبتلا شده است، بهتر است جهت مشخص شدن اين موضوع و شروع درمانهاي پيشگيري به منظور جلوگيري از انتقال ويروس به جنين، به مراكز بيماري هاي رفتاري مراجعه و تحت درمان قرار گيرد.
سزارين
صداقت در مورد نوع زايمان مادراني كه مبتلا به HIV هستند ميگويد ما به اين مادران توصيه مي كنيم كه حتما كودك خود را از طريق سزارين به دنيا بياورند تا خطر ابتلاي كودك به HIV كمتر شود. در بيشتر مناطق ايران براي مادران مبتلا به ويروس HIV خدمات زايمان سزارين بصورت مجاني انجام مي گيرد. صداقت ميگويد از آنجايي كه ايران در مورد خدمات سلامت، كشوري بسيار موفق بوده است ميتواند اين خدمات را در سطوح مختلف به هموطنان ارائه كند.
صداقت اعلام كرد در شرايط خاص مانند مبتلا بودن مادر به HIV مادر مي تواند از تغذيه رايگان نوزاد با شير خشك استفاده كند كه توسط مراكز درماني در اختيار مادر قرار داده مي شود. بهتر است مادري كه مبتلا به HIV است كودك خود را با شير خود تغذيه نكند و به مراكز خاص مراجعه و از خدمات مجاني كه در اختيار او مي گذارند، استفاده كند و فرزند خود را با شير هاي مصنوعي يا شير خشك تغذيه كند. صداقت مي گويد شير هاي مصنوعي هم چون شيرخشك توسط نظام سلامت به طور رايگان در اختيار چنين مادراني قرار داده ميشود.
هنگامي كه مادر در همان اوايل بارداري متوجه بيماري خود شود و به مركز هاي مشاوره بيماري هاي رفتاري مراجعه كنند و تحت درمان قرار گيرد، با داروهاي مشخص تجويزي مي توان خطر ابتلاي جنين به ويروس HIV را تا درصد بالايي از بين برد. اما اگر مادر به اين مراكز مراجعه نكند، بيماري خود را مخفي نمايد يا اينكه داروها را به طور مرتب و به درستي مصرف نكند، ما با نوزادي مواجه خواهيم شد كه قبل از اين كه رفتار پرخطري داشته باشد، مبتلا به بيماري HIV است.
يكي از دغدغه هاي وزارت بهداشت كنترل اين بيماري به علت بار روحي رواني بسيار منفي و بالاي اين بيماري بر خانواده و جامعه و ديگري هزينههاي سنگيني است كه هر بيمار مي تواند، به اقتصاد جامعه وارد كند. اگر كودك نوزادي از همان ابتداي تولد به بيماري HIV مبتلا باشد درمان كردن و مديريت اين بيماري بسيار سخت مي شود.
امكان شيردهي در صورت ابتلا به HIV
به طور كلي تمامي كارشناسان و متخصصين برجسته با شيردهي مادر مبتلا به HIV به نوزاد خود مخالف هستند زيرا احتمال انتقال ويروس به نوزاد بسيار زياد است. حتي مادراني كه تحت درمان قرار گرفته اند و ميزان اين ويروس در بدن آنها پايين آمده است، باز هم به راحتي HIV را به نوزاد خود منتقل مي كنند. به جز آن داروهايي كه مادر براي درمان استفاده مي كند، به نوزاد منتقل شده و ميتواند اثرات سويي براي او داشته باشد. البته اينكه اين دارو ها تا چه حد مي توانند براي نوزاد خطر آفرين باشند هنوز بطور كامل بررسي نشده است.
مادراني هستند كه براي پنهان كردن بيماري خود به نوزادشان شير ميدهند و اين اشتباه بسيار بزرگي است. شما مي توانيد اگر دوست نداريد بيماريتان آشكار شود، با همكاري پزشك خود، اطرافيان را متقاعد نماييد كه شير شما مناسب نوزاد نيست يا اينكه دور از چشم ديگران كودك نوزاد خود را تغذيه كنيد.
مادري كه مبتلا به HIV است از لحاظ روحي و جسمي مي تواند به آسيبهاي شديدي دچار شود. در نتيجه بهتر است حتماً افراد نزديكي او را همراهي كنند و اگر چنين فردي در خانواده او قرار ندارد از مشاورين حرفه اي در مورد اين بيماري كمك بگيرد تا بتواند هم بيماري خود را مديريت كند و هم نوزاد خود را بزرگ كند.