سيستم ايمني بدن با ورود ويروس كرونا به بدن، چه مي كند؟
پس از شيوع كرونا ويروس نقش سيستم ايمني بدن در سلامت و قدرت مقابله با بيماري پررنگ تر شد. اين روزها توصيه هاي زياد رفتاري و تغذيه اي را مي خوانيم و مي شنويم كه همه به نحوي در راستاي تقويت سيستم ايمني بدن تنظيم شده است. البته در بين همه اين اطلاعات نمي توان شيوع اطلاعات اشتباه و باورهاي نادرست را هم ناديده گرفت كه حتي مي تواند خطرناك تر از كرونا ويروس عمل كند.
براي اينكه بتوانيد اطلاعات علمي و درستي را چه در مورد تقويت سيستم ايمني بدن و چه در مورد خود بيماري و عوارض آن، بدست بياوريد بهتر است منابع معتبر را شناسايي و با آنها همراه شويد و هر اطلاعاتي را در فضاي مجازي باور نكنيد. مجله پزشكي مي خواهد در اين زمينه همراهي صادق براي شما بماند و يافته هاي علمي معتبر را در اختيار شما عزيزان قرار دهد.
شروع آزمايش و چگونگي آن
محققين و دانشمندان در استراليا توانستند با انجام آزمايش هاي متعدد بر روي مبتلايان كرونا ويروس به نتايج جالبي در مورد واكنش سيستم ايمني بدن نسبت به اين ويروس دست پيدا كنند. طبق نتايج بدست آمده از اين بررسي محققين دريافتند كه عملكرد سيستم ايمني بدن در مقابل كرونا ويروس و روند بهبودي، شبيه به ويروس آنفولانزا است.
اين تحقيقات به تازگي در موسسه عفونت و ايمني پيتر داكرتي در ملبورن انجام شد و نتايج بدست آمده در نشريه پزشكي معتبر نيچر به چاپ رسيد. اين موسسه در ماه ژانويه در مورد كرونا ويروس مشغول به انجام مطالعات علمي شد و اولين پژوهشگاه در دنيا بود كه خارج از چين ويروس كوئيد19 را بازتوليد كرد.
پروفسور "كاترين كدزيرسكا" يكي از محققين اين پژوهش در يافته هاي خود مي نويسد: اين يافته كشف مهمي به حساب مي آيد و اينكه بدانيم عكس العمل سيستم ايمني بدن در مقابل ويروس كوئيد 19 چگونه است و چگونه با اين ويروس جديد مبارزه مي كند از لحاظ علمي بسيار مهم و كمك كننده در درمان و توليد واكسن است".

در اين آزمايش بيشتر از ۱۰ دانشمند و متخصص عفوني شركت داشتند و در مدت يك ماه كار شبانه روزي توانستند چگونگي كار و واكنش سيستم ايمني بدن در مقابل ويروس كرونا 2019 را شناسايي كنند.
اين تحقيق بر روي زني ٤٧ ساله اهل ووهان چين انجام گرفت كه با علايم ويروس كوئيد 19 در استراليا به بيمارستان مراجعه كرده و بستري ميشود. نوع بيماري اين زن با ويروس كوئيد 19 از نوع خفيف تا متوسط بود. پروفسور كدزيرسكا و همكارانش به محض بستري شدن اين زن، بصورت شبانه روزي تمامي واكنش هاي سيستم بدني او را بررسي كرده و تحت نظر گرفتند.
سلول هاي شناسايي شده
سه روز قبل از ورود به دوره بهبودي، سلول ها و پادتن هاي مخصوصي در خون بيمار مشاهده شدند. پس از بررسي اين سلول ها و انجام آزمايشات بر روي آنها، به گفته پروفسور كدزيرسكا اين سلولها شبيه به پادتن هاي مخصوص آنفولانزا كه قبل از بهبودي در خون ساخته مي شوند، بودند. پروفسور كدزيرسكا در اين باره ميگويد: خيلي هيجانزدهايم كه توانستيم قبل از بهبود علائم باليني كرونا ويروس 2019، ظهور سلولهاي ايمني را ثبت كنيم.
سلولهاي ثبت شده سه نوع لنفوسيت T (كمككننده فوليكولي، CD4 فعال، CD8) و سلولهاي ترشحكننده پادتن هستند. دفاع اختصاصي بدن شامل دو ايمني هومرال و سلولي است. لنفوسيت هاي T در نوع ايمني سلولي فعالند. آنها پس از اتصال به آنتي ژن ها شروع به فعاليت كرده و تكثير مي شوند. لنفوسيت هاي T چند نوع هستند:

سلول هاي T كشنده
اين سلول ها مي توانند بطور مستقيم سلول هاي مهاجم سرطاني يا ويروسي را شناسايي كرده و به آنها حمله كنند. اين سلولهاي T كشنده پروتئيني به نام پرفورين ترشح مي كنند كه باعث ايجاد منافذي در سلول هاي مهاجم شده و از همين طريق آنها را نابود مي كند.
سلول هاي T كمك كننده
اين سلول ها نسبت به سه گروه ديگر بيشتر بوده كه به دستگاه ايمني بدن كمك مي كنند و ويروس هايي چون HIV اين سلول هاي كمك كننده را هدف قرار داده و از بين مي برند.
سلول هاي T ضعيف كننده
اين سلول ها رابط بين سلول هاي كشنده و كمك كننده هستند و كاركرد آنها را كنترل مي كنند و نمي گذارند پاسخ دهي شديدتر از حد مورد نياز باشد.
سلول هاي T خاطره
كار اين سلول ها بسيار مهم است و در حقيقت براي مبارزات بعدي پررنگ ترين نقش را دارند. اين سلول ها در بدن مانده و طريقه از بين بردن ويروس خاص مهاجم را به نسل هاي بعدي منتقل مي كنند.
يافته ها
نشانه هاي بيماري ويروس كرونا 2019 در روز سيزدهم به طور كامل از بين رفته و خانم بيمار بهبود يافت. در اين زمان محققين مشاهده كردند كه پادتن ها كه شامل ايمونگلوبولينهاي G و M بودند، تا يك هفته پس از بهبودي يعني روز بيستم پس از شروع علايم، در پلاسماي خون همچنان رو به افزايش مي رفتند.
برنامه هاي آينده
پس از شناسايي نوع عملكرد سيستم ايمني بدن در مقابل كرونا ويروس 2019، تيم محقق به دنبال اين هستند تا ببينند چرا همه دستگاه هاي ايمني مانند هم عمل نكرده و در اين مورد با شدت و ضعف عملكردي سيستم ايمني روبرو بوده اند.
محققين بر اين عقيده اند اين موضوع بسيار مهم است كه بدانند افراد بيمار با شدت علايم زياد و افرادي كه جان سپردند، چه چيزي در سيستم ايمني آنها متفاوت يا كمتر از سيستم ايمني بقيه بود.
يافتن جواب اين موضوع كه سيستم ايمني چه هنگام شروع به توليد اين سلولهاي خاص ميكنند، مي تواند منجر به شناسايي "سير ويروس" و "پيشبيني سير بهبود" و در حقيقت به ساخت واكسن و يافتن درمانهاي بالقوه منتهي شود.
به گزارش هاي رسيده اكثريت زيادي از مبتلايان به ويروس كروناي ٢٠١٩ بهبود پيدا مي كنند در حقيقت سيستم ايمني بيشتر افراد با موفقيت با اين ويروس جديد مبارزه مي كند.