وقتي اسهال مي شويم چكار كنيم؟
هركدام از ما چند بار به اسهال دچار شده ايم. دلايل بروز اسهال بسيار متفاوت است اما چيزي كه در انواع اسهال مشترك است، عوارض ناشي از اسهال است. مهمترين عارضه اسهال، كم آبي بدن است. كم آبي مي تواند بسيار خطرناك باشد در نتيجه اسهال بايد به سرعت درمان شود.
داروهاي خانگي و شيميايي زيادي هستند كه در درمان اسهال توصيه مي شوند. ما در اين مقاله ميخواهيم تعدادي از داروهاي شيميايي كه در درمان اسهال استفاده ميشوند را معرفي كنيم و شما را با عوارض آن ها آشنا سازيم. تعدادي از شايع ترين داروهايي كه براي بهبود اسهال استفاده مي شوند به شرح زير هستند:
ديفنوكسيلات
در اسهال هاي ويروسي به صورت مزمن و حاد، داروي ديفنوكسيلات استفاده مي شود. ديفنوكسيلات يك تركيب اپيوئيدي است كه به صورت مركزي و موضعي، حركات دودي روده را متوقف مي كند. متابوليسم ديفنوكسيلات كبدي است. خود دارو عمر دو و نيم ساعته دارد اما عمر متابوليت آن تا ۱۲ ساعت به طول ميانجامد.
يك ساعت پس از خوردن اين دارو مي توانيد اثرات آن را مشاهده كنيد و تا ۴۳ ساعت اثر اين دارو در بدن شما باقي مي ماند. داروي ديفنوكسيلات از طريق مدفوع و كليه دفع مي گردد.
عوارض
اصولاً عوارض داروي ديفن ديفنوكسيلات شايع نيستند اما در مواردي تاري ديد، خشكي پوست، اشكال در دفع ادرار و تب، گزارش شده است.
منع مصرف
اين دارو را نمي توان در كوليت اولسراتيو مصرف كرد.
در مورد كودكان زير دو سال هم منع مصرف دارد.
نكته: هر دارويي در كودكان بهتر است با تجويز پزشك صورت بگيرد.
هنگام بارداري و شيردهي با مشورت پزشك از اين دارو استفاده شود.
دي سيكلومين
داروي دي سيكلومين استفاده هاي زيادي دارد از اين دارو براي كاهش دردهاي شكمي نوزادان (كوليك)، دردهاي روده و دردهاي عادت ماهيانه، استفاده ميشود. در شرايط خاصي در درمان سرطان روده دي سيكلومين توسط پزشك تجويز مي شود. از اين دارو مي توان براي درمان اسهال هم استفاده كرد.
دي سيكلومين مستقيما روي عضلات صاف اثر مي گذارد و خاصيتي ضد اسپاسم دارد. با خوردن دي سيكلومين، انقباض عضلات صاف جداره روده برطرف مي شود. دي سيكلومين تا حد كمي اثر بي حس كنندگي موضعي دارد و خوردن آن باعث ميشود با اين خاصيت بي حس كنندگي، اسپاسم دستگاه گوارش و مجراي صفرا را برطرف كند. هنگاميكه دي سيكلومين انقباضات عضلات صاف را مهار مي كند، فعاليت دستگاه گوارش كاهش پيدا مي كند و در نتيجه اسيد كمتري ترشح مي شود.
عوارض
دي سيكلومين ممكن است بر دستگاه هاي مختلف بدن عوارضي را داشته باشد كه در زير به بخشي از آنها اشاره مي شود:
بخش اعصاب مركزي: سردرد، خواب آلودگي، تغيير خلق و خوي و عصبانيت، ضعف اعصاب، هيجان، فراموشي، سرگيجه و بي خوابي.
بخش قلبي عروقي: تاكيكاردي و تپش قلب
بخش پوستي: كهير و كاهش تعريق
بخش چشم: گشاد شدن مردمك، تاري ديد و افزايش فشار داخل چشم
بخش دستگاه گوارش: استفراغ، نفخ شكم، خشكي دهان، يبوست، فلج موقت روده و سوزش سردل
بخش ادراري: اختلال در دفع ادرار و ناتواني جنسي
بيسموت ساب سيترات
قرص بيسموت ساب سيترات اصولاً در درمان زخم معده و روده و همچنين اسهال مسافرتي تجويز مي شود. همچنين به يك درمان كمكي براي رفع عفونت هاي گوارشي هليكوباكتر، شناخته مي شود. اين قرص خاصيت ضد ميكروبي بر باكتري ها و ويروس هاي دستگاه گوارش دارد و ميتواند اسيد معده را تا حدي خنثي كند.
عوارض
تيره شدن مدفوع، تهوع، استفراغ و تيره شدن زبان
بلادونا پي بي
داروي بلادونا پي پي در دسته داروهاي گوارشي قرار مي گيرد كه براي كاهش دل درد تجويز مي شود. اين دارو را ميتوان در بيماريهايي چون سندروم روده تحريك پذير، درد شكمي و اسهال ويروسي استفاده كرد. اين دارو يك داروي تركيبي است و داخل آن آتروپين، فنوباربيتال و هيوسين موجود است كه به دو صورت شربت و قرص در بازار وجود دارد.
عوارض
خواب آلودگي، يبوست، خشكي دهان، تاري ديد، اختلال در ادرار، تشنج، سردرد، علائم عصبي، پرفشاري خون، كاهش فشار خون و تنفس تند
هيوسين
هيوسين در دردهاي شكمي چون كوليك، دردهاي شكمي قاعدگي، دردهاي روده اي و سندروم روده تحريك پذير، به عنوان دارويي درماني و تسكين دهنده درد استفاده مي شود. اين دارو توسط پزشكان پس از عمل براي جلوگيري از تهوع و استفراغ هم تجويز ميگردد.
عوارض
خشكي دهان، يبوست، حالت تهوع و اختلال در ادرار از عوارض شايع داروي هيوسين هستند.
اگر هر كدام از عوارض، ادامه دار بود بايد سريعا با پزشك خود مشورت كنيد.
در صورت مشاهده عوارضي چون تورم دست و پا، خارش، افزايش نفس و مشكلات تنفسي، اسهال، سرگيجه، چشم درد و مشكلات بينايي، بايد به پزشك مراجعه كنيد. هرچند اين عوارض بسيار كم گزارش شده اند.
بهترین درمان های خانگی دل پیچه و دل درد
روش اول: دمنوش های گیاهی برای دل پیچه و دل درد
1- دمنوش نعناع فلفلی: 2 قاشق چای خوری برگ های خشک شده نعناع فلفلی را بشویید تا تمیز باشند. 2 فنجان آب را به نقطه ی جوش برسانید و سپس بگذارید 1 تا 2 دقیقه بماند تا خنک شود. حالا برگ های تازه یا برگ های خشک شده نعناع فلفلی را به آن اضافه کنید، درب ظرف را بگذارید و اجازه دهید بماند تا دم بکشید. پس از اینکه دم کشید آن را از صافی رد کنید و با مقداری عسل نوش جان کنید.
2- دمنوش رازیانه: یک قاشق چایخوری رازیانه کوبیده را داخل یک قوری بریزید. مقداری آب جوش روی آن بریزید و اجازه دهید که به مدت ۱۵ دقیقه دم بکشد. در صورت تمایل به شیرینکردن دمنوش گیاهی رازیانه، میتوانید از عسل استفاده کنید.
3- دمنوش رزماری: یک قاشق غذاخوری از قسمتهای برگ و سرشاخه گلدار گیاه رزماری را خرد کنید و در یک لیوان آب با دمای ۸۰ درجه سانتی گراد بریزید. سپس به مدت ۱۵ دقیقه منتظر بمانید تا به خوبی دم بکشد.در صورت تمایل میتوانید از عسل یا نبات برای شیرین کردن آن استفاده کنید.آموزش آشپزی
4- دمنوش هل: دانه های هل را بکوبید سپس مقداری آب با دمای ۸۰درجه را روی آن بریزید و اجازه دهید به مدت ۱۰ دقیقه دم بکشد، سپس آن را با شکر یا عسل شیرین کرده و نوش جان کنید.
5- دمنوش زنجبیل: اول 2 برش ریشه زنجبیل را بشویید و آن را به تکه های ضخیم متوسط تقسیم کنید. سپس، 2 فنجان آب را در یک ظرف گرم کنید. زمانی که آب جوشید، ریشه زنجبیل را اضافه کنید و برای 10 دقیقه اجازه دهید بماند.
روش دوم: اصلاح رژیم غذایی